Trouwen

Aan welke hand draag je de trouwring, links of rechts?

Met de grote dag in aantocht wil je natuurlijk alles goed doen. De meeste voorbereidingen stellen niet heel veel voor, maar zijn een kwestie van weten hoe het zit. Zo is het ook bij de vraag: “Aan welke hand draag je een trouwring?”.

Trouwring welke hand

Hier is geen eenduidig antwoord op, per geloof en zelfs per land of regio kan dit verschillen. Welke hand moet je trouwring, is dus niet in één zin uit te leggen, maar hoe zit het dan precies? Wanneer draag je aan welke hand je trouwring?

Op basis van geloof

Het geloof kan een grote rol spelen in het bepalen aan welke hand je trouwring komt te zitten. Leuk is dat je hierdoor, vooral bij de oudere generatie, vaak kan zien welk geloof ze aanhangen. Katholieken dragen de trouwring om de linker ringvinger, protestanten daarentegen hebben gekozen voor het dragen om de rechter ringvinger. Na de reformatie zijn trouwringen zelfs enige tijd niet gebruikt in de protestantse gemeenschap, tot aan het einde van de 19e eeuw het besef van de symbolische waarde tot hen doordrong. Om zich af te zetten tegen de katholieken, besloten de protestanten om de ring rechts te dragen.

Vaak wordt de verlovingsring voor het trouwen op de plek van de trouwring gedragen.
Het omwisselen van de ringen doe je het liefst tijdens de ceremonie. Laat het dus lekker zitten zoals het zit, en laat je aanstaande je verlovingsring om je andere vinger doen. Hierna kan de trouwring om de goede vinger geschoven worden.

Let wel, deze gebruiken zijn vooral in stand gehouden door de oudere generatie. Vandaag de dag wijken veel jongeren hier op enige manier vanaf, vaak wegens het gemak.

Op basis van anatomie

De Grieken vonden heel lang geleden uit dat er een ader vanuit je linker ringvinger direct naar je hart loopt. Om deze reden is het om anatomische redenen in Griekenland gebruikelijk om de trouwring links te dragen. Niets is romantischer dan de trouwring zo dicht mogelijk bij het hart te dragen, toch?!

Helemaal wanneer je geen aanhanger bent van een geloof dat voorschrijft waar je je ring moet dragen, is dit een uitstekende optie!

Praktische redenen welke hand trouwring dragen

Naast geloofsovertuiging of anatomie, kan je natuurlijk ook op basis van gezond verstand een keuze maken, aan welke kant de trouwring komt te zitten. Werk je in de horeca dan is rechts veelal een handige keuze. Schrijf je met rechts? Dan is links een praktische keuze, om te voorkomen dat de ring sporen van slijtage oploopt.

Welke hand trouwring vrouw?

Er is geen voorgeschreven kant voor man of vrouw, als het op een trouwring aankomt.
In de verschillende geloven ligt het dragen van de trouwring dus vast. Er is dan geen onderscheidt tussen man of vrouw. Uiteraard kan je het hier met je geliefde over hebben, misschien vinden jullie het wel wat hebben als de vrouw de trouwring links draagt en de man rechts, of andersom.

Zo zie je maar dat je alle kanten op kan met je trouwring, letterlijk en figuurlijk, er is geen eenduidig antwoord te geven op deze vraag. En dat is maar goed ook, hierdoor kan je er zelf wat over nadenken en uiteindelijk samen voor de perfecte kant kiezen. Het gaat er vooral om dat je achter de keuze staat, ook wanneer bepaalde geloven niet overeenkomen. Is je toekomstige schoonfamilie protestants, maar ben jij katholiek opgevoed? Zorg dan dat je voor jezelf duidelijk hebt waarom je de ring, aan welke hand je de trouwring wilt dragen. Door klakkeloos het geloof van je ouders op te volgen kan je, in deze situatie, een valse start hebben met je schoonfamilie.