DIY

DIY: MAAK JE EIGEN CORSAGES VOOR JULLIE BRUILOFT

Corsages zijn een traditie op bruiloften, leuk want met corsages kan je echt het creatieve verschil maken! Niet alleen om je outfit mee af te maken, maar ook om kleuren in terug te laten komen. Wanneer jullie een blauw thema voor jullie bruiloft hebben, is het leuk om blauw terug te laten komen in de corsages.

Daarnaast is het leuk wanneer de corsages één geheel vormen met de rest van de bruiloft. Zo zal je zien dat de corsage van de man vaak groter is dan de rest, waardoor de bruidegom gemakkelijk te herkennen is voor iedereen, ook voor de ambtenaar van de burgerlijke stand bijvoorbeeld. Dat is niet het enige, de corsage van de man sluit vaak ook naadloos aan op het bruidsboeket. Door dezelfde bloemen, takken en bladeren te gebruiken in de corsage, als in het bruidsboeket, zorg je dat het één geheel vormt.

Corsages zelf maken

Natuurlijk is het mogelijk om je gasten zelf een corsage te laten maken, of te laten regelen. Hierdoor ontstaat wel een beeld van verschillende corsages, wat weer bij elkaar, of bij je thema, kan vloeken. Je doet er dus zeker goed aan om, in ieder geval voor je belangrijke gasten, de corsages af te stemmen op de rest van de bruiloft. Je gasten hebben immers geen idee hoe de dag er verder uit komt te zien.

Maar hoe kan je zelf corsages maken? En van welke stoffen kan je een corsage maken?
Daar gaan we het uitgebreid over hebben!

 

Hoe gaat het corsage maken in zijn werk?

Zelf corsages voor jullie bruiloft maken is heel gemakkelijk. De spullen die je ervoor nodig hebt, heb je ongetwijfeld in huis. Zo niet, zijn deze online te verkrijgen. Of bij de hobbywinkel om de hoek! Wanneer je de slag te pakken hebt, heb je een mooie corsage binnen 10 minuten in elkaar zitten, en klaar om te bevestigen!

Je hebt nodig:

  • Een bloem, een groen blad en een takje
  • Een speld of magneet om de corsage vast te zetten
  • Lijm
  • Een schaar
  • Bloemistentape
  • Leuk lintje

In 4 eenvoudige stappen zelf corsages maken

Stap 1:

Allereerst zorg je ervoor dat je bloem, groene blad en takje schoon zijn. Mocht je een bloem met doorns hebben, vergeet deze dan vooral niet weg te snijden. Knip de steel af op ongeveer 5 cm, zodat je de ruimte hebt om het geheel straks samen te binden.

Stap 2:

Leg het takje op het blad en leg daar vervolgens de bloem op. Dit is ook zoals jullie corsages uiteindelijk worden. Een echt precisie werkje dus, om alles op de juiste plek te krijgen.

Stap 3:

Wanneer je alles op de juiste plek hebt is het tijd om je corsage samen te binden.
Gebruik hiervoor bloemisten tape en wikkel dit er een paar keer omheen. Als je een speld gebruikt is het goed om deze ook vast te zetten met bloemistentape. Doe dit door de speld erbij te doen, wanneer je nog 1 of 2 keer met de tape om je corsage heen moet. Ook wanneer je een magneet gebruikt is het handig om deze in te tapen.

Tip: Zorg dat als je een magneet gebruikt om jullie corsages te bevestigen, dat deze sterk genoeg is. Een corsage maken met speld blijft vaak steviger zitten, tenzij je voor een goede magneet gaat. Een corsage is redelijk zwaar voor een doorsnee magneet, waardoor corsages eerder bewegen of scheef gaan hangen.

Stap 4:

Om het af te maken wikkel je een lintje om het bloemistentape heen. Wat lintjes betreft is er genoeg keuze, en zelfs het lintje kan je matchen met het kleurenthema van jullie bruiloft. Voor alle stevigheid is het aan te raden om een druppeltje (seconde)lijm op de bloemistentape te smeren, voor je het lintje er om heen wikkelt.

Een corsage zelf maken hoeft dus helemaal niet zo ingewikkeld te zijn, en al helemaal niet zo tijdrovend als het lijkt! Enige creatieve handigheid is wel mooi meegenomen natuurlijk!

Pols corsage maken in simpele stappen

Een moderne pols corsage maken verschilt niet heel veel van een traditionele corsage maken. Wat je nodig hebt voor een leuke, moderne pols corsage:

  • Een bloem
  • Lint
  • Bloemistentape

Wat betreft de bloem, de beste keuze voor een polscorsage is een zonnebloem, gerbera, lelie of hortensia. Deze bloemen hebben de juiste grootte, zorg in ieder geval voor een grote, sterke en gezonde bloem. Kies een leuk lint voor om je pols om een moderne polscorsage mee te maken.

Hierna is het een kwestie van de bloem afknippen, laat iets meer steel over in dit geval. 6 centimeter is voldoende. Wikkel vervolgens de bloementape om de steel heen.
Maak een klein gaatje in het midden van je lint, waar je de bloem in kan steken. Om er zeker van te zijn dat de bloem niet gaat schuiven, kan je een klein stukje bloemisten tape op het gaatje plakken. Het liefste doe je dit voor je de bloem erin steekt, de bloem zal dan meer grip hebben.

Andere manieren om corsages te maken

Naast de traditionele en moderne variant van de corsage, zijn er nog meer leuke mogelijkheden om corsages te maken. In plaats van alleen lint te gebruiken voor het bevestigen, kan je natuurlijk ook een corsage maken van lint. Niet alleen een corsage maken van lint hoort tot de moderne manieren, maar bijvoorbeeld ook een corsage maken van stof. Een corsage maken van papier is ook goed mogelijk, wanneer je goed in vouwen bent!